Forrás: https://eletszepitok.hu/soul-lights-ceramics-keramia-lampasok/

Váradi Andrea lámpásokat készít kerámiából. Különlegességük a forma mellett a precizitást, aprólékos munkát igénylő díszítés; az áttört kerámiák megvilágítva látványos fénymintát vetítenek a környezetükre.

A szórt fények megnyugtatólag hatnak – erre utal a név: Soul-Lights (lélek-fények). A lámpák teamécsessel, elemes LED mécsessel, fényfüzérrel vagy elektromos árammal működő fényforrással világíthatók meg – típustól függően.

Andrea nem kezdő keramikus; jó ideje dolgozik agyaggal, folyamatosan tökéletesíti a technikáját, új formákat talál ki és valósít meg kis házi műhelyében. Apró formákat, lyukakat tör a megformált agyagba, így jön létre a lámpa mintáját adó szabályos geometrikus motívum.

Az áttört kerámia nagy precizitást, koncentrációt igényel az alkotóktól. Andrea kitartó munkájával a Soul-Lights Ceramics nagy utat járhat be.

A művészet és az alkotás kiskoromtól kezdve fontos szerepet játszik az életemben. Gyerekként rendszeresen rajzversenyekre jártam, már oviban beneveztek az óvónők.
Andrea munka közben

Másfél éve egyik jó barátom hívta a figyelmemet a különleges kerámia technikára, amely az ősi prekolumbián művészethez nyúl vissza. Ez egy régi, indiánok által is használt, sajátos kézműves felületkezelési módszer, melynek során az agyagot kilapítják, majd összedolgozzák és létrehozzák a kívánt formát. A tárgyat lyukasztó eszközökkel mintázzák, végül kristálykővel dörzsölik át az agyagot, hogy szép fényes legyen. Az ily módon létrejött kerámiatárgyakat nem szükséges festeni nem szükséges.

Kipróbáltam a technikát, készítettem néhány tárgyat, és beleszerettem az agyagozásba. Otthonomban létrehoztam egy kis műhelyet, hogy munka mellett a saját tempómban tudjak kísérletezni, alkotni.

Később, hogy fejlesszem a tudásomat, felkerestem egy másik keramikust, s nála is elvégeztem egy tanfolyamot. Ennek során minden munkafázisba betekintést nyertem. Csodás volt.

Magával ragadott a kerámia, így ma már csak ennek élek.

Repertoáromat igyekszem bővíteni. Nyitott vagyok egyedi igények teljesítésére is. Kerámiaműhelyem nincs, továbbra is a lakásomban alkotok, de egyelőre ez is megfelel, hisz az álmaimat követhetem. Nem könnyű nagyobb közönséget elérni, megszólítani, de bízom abban, hogy a kerámiatárgyaim megtalálják szerető közönségüket.

Szerző: Mesterházy Mónika