Forrás: http://unnepitippek.blog.hu/2017/04/30/vendeglatosbol_keramikus_mindenki_alma_valora_valhat_718

Hogyan vált Váradi Andrea álma valóra?

Anyák napjára keresgéltünk ötleteket és Váradi Andrea csodáiba bukkantunk.
Azonnal felvettük vele a kapcsolatot és beleegyezett hogy bemutassuk életének egy részét az Ünnepi Tippek blogján:)

Honnan jött az ötlet? Hogyan vagy kitől tanultad meg a technikát?

Úgy ismerkedtem meg ezzel, hogy egy barátom tavaly nyár elején említette, hogy van egy ismerőse aki indián technológiás kerámiákkal foglalkozik.
Mivel tudja mindenki hogy nagy rajongója vagyok a Native Amerikai kultúrának, így szóba jött ez a téma. (Anno volt esélyem eljutni Arizonába pár hétre és azonnal magával ragadott.) Az indián kultúra számomra elragadó. Szóval elmentem ehhez a hölgyhöz akit Bertók Évának hívnak, és így általa ismerhettem meg ezt a Pre-columbian technikát, ami egy ősi indián technika. Vendéglátó, napi 12 órás munka mellett jártam hozzá hetente egy alkalommal. Az alapokat megmutatta és beleszerettem. Az egész nagyon megnyugtató és kikapcsoló volt a mindennapi hajtás mellett. Elfoglaltságom miatt sajnos egyre kevesebbet tudtam már hozzá menni, de mindenképpen folytatni akartam, így otthon kialakítottam saját kis "műhelyem". Az év elején lebetegedtem és mivel nem tudtam dolgozni, le kellett foglaljam magam, így beültem kis műhelyembe, és egyre több szépség jött ki kezeim alól.

És eljutottál oda, hogy végre ezzel foglalkozhatsz?

Igen, hobbiként kezdtem és ma már ezzel foglalkozom. Nagyon érdekelt ez a tevékenység, így Éva után megkerestem Somogyi Sándor keramikust. Először egy forma miatt mentem hozzá, (iszonyat kedves, a feleségével együtt és egy nagy szaki. Díjnyertes keramikus.)Így hozzá is befizettem egy tanfolyamra hogy még mélyebb, minőségibb technikát és praktikákat tudhassak magamévá.

Milyen stílussal találkozhatunk munkáidban?

Elsősorban próbálok minél több ősi indián és spirituális értéket képviselni és ezeket belevinni a készülő kincseimbe, hasonló dizájn vagy csak mintázattal, de egyben próbálok egy másik eleganciát is megalkotni. Szeretem az egyedi, személyre szabott mintákat is, az ismerőseimnél ha tudtam ki, milyen értéket képvisel, akkor nekik olyan színt, mintát alkottam.

Mennyi időt vesz igénybe egy ilyen remekmű?

Nagyobb (30cm) daraboknál, amikbe izzót is szerelek kapcsolós kábellel, csak a test felépítése 3 óra majd másnap annak igazítása és harmadnap mintázása még 2 óra. Összesen kb 8 óra,de ez 3 napra lebontva. Általában kicsiket csinálok(15-17cm) akkor az megvan 6-7 óra alatt. Hosszadalmas munka, volt hogy siettettem hajszárítóval a száradást és repedt, csúnya lett. A jó munkához idő kell:)

Szereted amit csinálsz?

Mivel kicsi korom óta nagyon érdekel a művészet, rajz és minden ami alkotással kapcsolatos, így örülök hogy véletlen formában is, de megtaláltam ami valóban jó érzéssel tölt el. Remélem sikerül mélyebbre mennem mint alkotó művész és minél több ember tetszését elnyerhetem.

Andrea alkotásaival Instagram oldalán is találkozhattok vagy Facebook oldalán is tudjátok követni.

Szerző: Ünnepi Tippek